duminică, 14 septembrie 2014

IN ASTEPTAREA PRIMEI ZI DE SCOALA

CATEVA GANDURI LA INCEPUT DE AN SCOLAR

Stimaţi invitaţi,
Stimaţi părinţi,
Stimaţi colegi,
Dragi elevi

      Azi, la nivel național este ziua în care peste tot, în țară, se deschid larg porțile școlii şi inimile noastre  vibrează de emoție, de bucurie și de nerăbdare.
       Semnificaţia cuvantului „şcoală” este foarte largăa: clădire, instituţie, elevi, dascali, manuale, examene, diplome, reuşite si uneori dezamăgiri, loc de muncă, distracţii, pauze, romană, matemarică, si mlte altele, dar mai cu seamă EDUCATIE, CUNOASTERE, INVATARE, DE CARE AVEM NEVOIE TOATA VIATA, pentru că niciodată nu este destul şi la orice varstă trebuie sa ţii pasul cu timpul, deci să inveţi. Aşa ca dragi elevi nu numai voi trebuie să invaţaţi, ci şi noi toţi, pentru că permanent ȋnvaţăm.
    Mă adresez ȋn primul rand elevilor, care sunt şi vor fi cei mai importanţi actori ai un unui sistem social si bineinteles ai sistemului educativ.
     Că paşiti pentru prima oara pe uşa şcolii, sau reveniţi, vă doresc din paprtea mea şi cred că sunt ȋn asentimentul colegilor să spun şi din partea lor, un bun vent .
     În școală, dragi elevi, aflați lucruri noi , vă lărgiți orizontul cunoaşterii, dobândiți noi deprinderi , învățați să învățați, să descoperiți lumea din jurul nostru, dar și să priviți în voi înșivă pentru a descoperi ce vreti de la viață, și cum anume să dobândiți lucrurile dorite.
     De ceea va ȋndemn să fiţi curiosi, să invaţaţi, să aveţi coportamente normale, să vă autodepaşiţi ȋn pregatirea voastră pentru viaţă şi să aduceţi multumiri parintilor. Si vă mai ȋndemn să nu uitaţi niciodată de parinţi, de bunici, să-i cinstiţi cum se cuvine.
Să aveţi un an şcolar cu rezultate bune şi foarte bune.
O să vă spun o povestioara: 
      Cu o zi înainte de a începe şcoala, o mamă, cu tandreţe, ii spune copilului: ”Dragul meu începând de mâine ai să mai ai o mamă”. Speriat, copilul a spus că nu vrea sa se duca la scoala, că nu vrea să mai aiba încă o mamă. Cu blândeţe mama i-a explicat că ea va fi aceeaşi întotdeauna, că doamna învăţătoare va fi mama sufletului şi a minţii lui.
 Eu cred că noi toţi dascălii suntem mame pentru sufletele şi minţile elevilor noştri.
      Dragi colegi, vă muţtumesc, şi aici pentru colaborare, pentru susţinere şi să vă asigur de sprijinul meu atat cat pot eu face, ȋn rezolvarea problemelor şcolii şi ale d-voastră, ca şi om, coleg  şi director.
    Stiu că mnunciţi mult, că vă daruiţi muncii de dascal, şi am convingerea că alături, noi, elevi şi parinţi, cu sprijinul comunitaţii locale, vom desfăşura activitaţi educative de calitate, vom putea răspunde cerinţelor mai mult sau mai putin dificile impuse de legi şi ordine, care guvernează sistemul de ȋnvaţămant romanesc, găsind mereu resurse să ne adaptăm cerinţelor din sistem.
  Vă doresc şi ne doresc  un an şcolar linistit, cu sănătate şi rezultate şcolare şi personale deosebite.
    Stimaţi parinţi, alături de d-voastră şi cu ajutorul d-voastră vom putea şa facem ȋn aşa fel ȋncat copiii noştri să pătrundă tainele cunoaşterii, să dobandească acele deprinderi, care să le facă viaţa uşoara şi ȋmbelşugată. Veniţi aşadar cu ȋncredere spre şcoală ori de cate ori este nevoie şi ȋmpreună vom gasi soluţii constructive la problemele şcolii. Să avem ȋncredere şi respect reciproc. Vă aşteptăm cu placere.
     De o importanta mare ȋn viaţa şcoli este comunitatea locală, reprezentantii conducerii ei fiind azi alături de noi şi le mulţumesc.
    Aţi observat, sper, că de caţva ani comunitatea locala are tot mai multe răspunderi vizavi de activitaţile educative. Multe din problemele şcolii sunt azi ȋn sarcina consiliului local şi al primăriei, cum ar fi alocări bugetare pentru administrare instituţii şcolare, hotărari privind reţeaua şcolară din comună, răspunderi privind buna funcţionare, şi altele. 
    Avem noroc de o bună colaborare din partea consiliului local şi primăriei. Reprezentanţii Consiliului local si primăriei sunt azi prezenţi aici si de fiecare dată cand avem nevoie sunt alături de noi. Le mulţumesc şi sper ca buna colaborare sa dăinuie mereu.
     Dacă astăzi şi ȋn acest an şcolar ne vom desfaşura activitaţle ȋn spaţiul şcolii, proaspat igienizat este datorită alocării din partea primariei a sumelor necesare pentru igienizari. Avem asigurat necesarul de combustibil pentru iarna, toate utilitatile la zi achiate. Sunt cateva exemple care arată că suntem ajutaţi, sprijiniţi.
         Ne dorim pe viitor pastrarea unei bune colaborari, mai ales ca avem nevoie permanent de sprijinul lor, pentru a ȋmbunaţăţi condiţiile materiale si administrative ale unitaţilor şcolare, vom avea nevoie şi de sprijin financiar pentru drepturi salariale, din cauza numarului mic de elevi.
   Este alaturi de noi reprezentantul poliţiei locale, care de fiecare dată cand avem nevoie ne sprijină ȋn rezolvarea problemelor specifice, dar şi ȋn instruirea elevilor pentru prevenirea actelor de violenţă, de comportament nedemn de statutul de elev. Ii mulţumim şi ne dorim o colaborare fară evenimente. 
  Fie ca acest an şcoalar să fie un an liniştit, cu realizări şi ȋmpliniri pe măsura eforturilor depuse, să avem sănătate şi ȋncredere ȋn noi mereu.

 SCOALA IN IMAGINI: