vineri, 9 martie 2018

ZIUA FEMEII, 8 MARTIE
ISTORIC
        Ziua de 8 Martie este recunoscuta pe intreg Mapamondul ca sarbatoarea internationala a femeii. Luna martie este prima luna a primaverii cand toata natura renaste si razele soarelui incepe sa ne mangaie usor. 
         Pura coincidenta sau nu, in acesta luna se sarbatoreste pe langa martisor si ziua femeii, a mamelor. Femeia este cea mai importanta fiinta din lume, mama si iubita, elemente fara de care intregul univers nu ar exista. 
        Cum si unde a luat nastere ziua femeii? Care sunt semnificatiile in plan international si la noi? Originea si simbolurile zilei de 8 martie, sarbatoarea internationala a femeii Ziua mamei se sarbatorea inca de pe vremea zeilor din Olimp cand exista un festival dedicat mamei tuturor zeilor si zeitelor pe nume Rhea in Grecia Antica. 
       In 1910, la Copenhaga apare pentru prima data ideea zilei femeii cand se sarbatorea miscarea femeilor pentru egalitate in drepturi si egalitate de sanse. 7 ani mai tarziu se naste si ziua de 8 Martie cu prilejul grevei muncitoarelor din Sankt Petersburg. 
       Ziua femeii a fost recunoscuta ca sarbatoare internationala in 1977, devenind o traditie in majoritatea tarilor din Europa si in SUA, fiecare sarbatorind-o asa cum o simte. Ziua de 8 Martie este pe plan international Ziua Femeilor Militante, a celor datorita carora noi, femeile, avem drept de vot, dreptul la proprietate, dreptul la educatie, la divort, la asistenta medicala, la contraceptie. Dreptul de a alege si de a spune Nu! Una dintre aceste tari este Anglia, unde pe 8 Martie au loc marsuri si intruniri in memoria acestor Femei. 
      Ziua femeii si a mamelor in Romania In Romania in ziua de 8 Martie se sarbatoreste Femeia, bucuria vietii noastre si motivatia de a trai. Pana in decembrie 89 se vorbea de ziua mamei, prilej cu care se organizau spectacole dedicate mamelor.
      Dupa Revolutia din 1989 notiunea de ziua mamei este inlocuita cu ziua femeii Orice femeie asteapta cu nerabdare ziua femeii, zi in care isi doreste sa fie rasfatata atat de iubit, sot, cat si de copii, rude si chiar colegi. Este ziua in care femeia este sau ar trebui sa fie ridicata pe piedestalul unei regine, sa primeasca flori in semn de respect si multumire. 
     Democratia si tranzactia au facut ca pretentiile sa creasca. Si de la flori s-a ajuns la cadouri cat mai costisitoare si mai extravagante: bijuterii, parfumuri, excursii si sejururi in strainatate prin care barbatii incearca sa-si exprime dragostea fata de femeia din viata lor. 
      Mai mult, emanciparea si independenta financiara a femeilor au impus ca "moda" de ziua femeii, participarea la spectacole de striptease masculin sau la "petreceri intre fete". Ceea ce mi se pare un pic ciudat este faptul ca ziua femeii este sarbatorita numai intre doamne, barbatii fiind exclusi. 
     Totusi, daca ne gandim, numai alaturi de ei ne putem simti femei si deveni mame, intr-un cuvant sa ne implinim menirea nostra pe acesta lume. Caci, ce poate fi mai inaltator decat sa urmaresti fiecare etapa a evolutiei, sa vezi cum viata se dezvolta si cum o mica particica din tine devine un propriu univers. Un lucru extraordinar care te transforma si te face sa vezi numai lumina si soare... 
     Dupa parerea mea, acesta este cel mai de pret motiv pentru care ar trebui celebrata femeia, acest miracol si mister despre care un mare ganditor francez spunea ca este « cea mai frumoasa jumatate a lumii ». Raspanditi caldura si iubire de ziua femeii si nu uitati ca iubirea innobileaza si face viata mai frumoasa alaturi de cel langa care vreti sa traiti.
Sursa: www.peteava.ro 

    Elevi, dascali, parinti si invitati am sarbatorit Ziua Femeii - Ziua Mamei, joi 8 Martie 2018.
    Discursul directorului, cuvinte alese din partea cadrelor didactice au fost momente de introducere la festivitatea prin care am marcat, la unitatea noastra scolara - ZIUA MAMEI, ZIUA FEMEII.
      Cateva imagini sunt graitoare pentru ceea ce a insemnat prestatia elevilor exprimandu-si bucuria si sentimentele fata de MAMA:
  

















marți, 6 martie 2018

DECLARATIA DE AVERE - Director





DECLARATIA DE INTERESE - Director




BUGETUL DE VENITURI SI CHELTUIELI PENTRU ANUL FINANCIAR 2018




Ziua porţilor deschise

Promovarea ofertei şcolare este, de câţiva ani deja, una din priorităţile noastre permanente. Pentru o cât mai bună informare şi consiliere a părinţilor care îşi vor înscrie copiii la clasa pregătitoare, în anul şcolar 2018-2019, se impune organizarea unor activități menite să  facă cunoscută oferta educațională, realizările elevilor și dascălilor școlii, proiectele școlare și extrașcolare.
GRUP TINTA:
%  părinţii copiilor din viitoarea clasa pregatitoare;
% copiii de la gradinita, care urmeaza sa se inscrie in clasa pregatitoare in anul scolar 2018/2019;
% copiii din clasa simultan a III-a si a IV-a;
% cadre didactice
SCOP :
ü Promovarea imaginii școlii
ü Întărirea legăturilor cu părinții și comunitatea
OBIECTIVELE  PROIECTULUI:
v Prezentarea ofertei educaționale
v Prezentarea școlii, cu tot ce presupune ea: spații, elevi, dascăli și realizările acestora.
LOCUL DESFĂŞURĂRII:
*    -Sala de clasa
DESFĂŞURARE:
Ziua Porţilor Deschise in scoala noastra s-a desfasurat luni 05 martie 2018.
D-na  profesor Bolbos Maria a pregătit o oră demonstrativă pentru părinţi şi copii. 
La lectie au participat, pe langa prescolari si parintii acestora, si  elevi din clasele a III-a si a IV-a, d-na educatoare. Elevii si prescolarii au prezentat schimbarile ce se petrec in natura primavara, au cantat cantece despre primavara, au modelat din plastilina flori de primavara : ghiocei, lalele, zambile, narcise, etc.
Cei care vor să îşi facă o idee despre cum se desfăşoară orele la pregătitoare sau vor sa afle mai multe informatii despre clasa pregatitoare, pot vorbi oricand cu învăţătorii de la clasă.
Parintii care azi nu au fost prezenti si doresc sa inscrie copii  la clasa pregătitoare, in anul scolar 2018/2019, pot să viziteze clasa amenajata in incinta Scolii Gimnaziale Iohanisfeld, şi să discute cu dascălii.
Ce mai trebuie sa stiti despre clasa pregatitoare: 
J este o perioada de trecere de la gradinita spre scoala, de obisnuinta a copilului cu noul mediu de invatare
J reprezinta  primul pas din ciclul de achizitii fundamentale (clasa pregatitoare, clasa I si clasa a II-a)
J in aceasta clasa  copiii se dezvolta, prin exersare, pentru inceperea activitatii scolare 
Discipline de studiu :
& Comunicare in limba romana
& Matematica si Explorarea mediului
& Dezvoltare personala
& Arte vizuale si Abilitati practice
& Muzica si miscare
& Educatie fizica
& Religie
& Engleza 
Specificul ambiental al clasei pregatitoare:
ü spatiu luminos, curat, decorat cu materiale atractive si cu lucrarile copiilor;
ü mobiler modular, zone cu acces liber la raft;
ü conditii specifice pentru activitati integrate, auditii si video-auditii, prezentari ppt,...;
ü covorasul pentru intalnirea de dimineata si cercul povestilor. 
Cum invata copiii in clasa pregatitoare?
 De-a lungul anului scolar sunt parcurse Unitati Tematice. Se are in vedere:
$ teme propuse de copii, care permit implicarea parintilor (idei, colaborari, resurse);
$ importanta invatarii prin joc;
$ necesitatea invatarii prin cooperare;
$ abordare integrata a invatarii, depasind cadrul disciplinelor scolare clasice (formale);
$ realizarea unor produse finite care pun in valoare creativitatea copiilor; 
O lectie dureaza 50 minute si este structurata astfel : 35 min activitate + 15 min jocuri/exersare deprinderi elementare .
Evaluarea
Sunt vizate cele cinci domenii de devoltare (dezvoltarea fizica si motrica; dezvoltarea socio-emotionala; dezvoltarea cognitiva; dezvoltarea limbajului si a comunicarii; dezvoltarea capacitatilor si atitudinilor de invatare) reflectate in disciplinale de studiu specifice clasei pregatitoare. 
Din Raportul de Evaluare (completat de catre cadrele didactice la sfarsitul anului scolar) parintii:
§  vor cunoaste punctele forte ale propriului copil
§  vor intelege care sunt disciplinele unde este nevoie de sprijin suplimentar pentru o buna devoltare a copilului
Pe parcursul anului scolar se realizeaza Portofoliul individual al elevului, care va cuprinde toate materialele lucrate de acesta.
Nu se acorda note sau calificative! 
Elevii primesc feedback individual, aprecieri, recomandari, recompense (emoticoane, medalii, diplome)

Responsabil activitate
PIP Bolbos Maria

Cateva imagini: