duminică, 17 aprilie 2016


Excursie, 16.04.2016 



   O legenda spune că Cetatea Şoimoş împreună cu  Dezna şi Şiria au fost construite de trei surori. 
    Prima spuse: „dacă ma ajuta Dumnezeu cetatea mea va fi terminată mâine”.     A doua spuse şi ea: „şi cetatea mea va fi gata mâne cu ajutorul lui Dumnezu.   Cea de-a treia sora spuse sfidător: „Chiar dacă nu mă ajuta Dumnezeu şi cetatea mea va fi gata mâine”. 
   Drept pedeapsă pentru necredinţa ei, dupa ce meşterii terminară construcţia, cetăţile s-au prăbuşit. 
   Fecioarele s-au transformat în trei şerpi albi purtând o coroană şi o cheie de aur în gură. 
   Legenda mai spune că şerpii apar în fiecare an aşteptându-şi eliberatorul care să le ia coroanele şi cheile. De abia atunci se vor transforma din nou în fete şi cetăţile se vor înălţa din nou în toată splendoarea.
   Mai circulă poveşti din care reiese că cele trei cetăţi sunt legate printr-o reţea de tuneluri dar e destul de greu credibil dată fiind distanţa dintre ele. Totuşi este sigur că a existat un tunel care ducea de la cetatea Şoimoş la râul Mureş.
Sursa: adevarul.ro

    14 elevi din ciclul primar, insotiti de d-na profesor Maria Bolbos si d-na profesor Maria Pop, au paticipat la o excursie la manastirea Radna, cetatile Soimos si Siria, folosind microbuzul scolar.
    Elevii s-au bucurat de frumusetile zonelor vizitate, au reusit sa urce carari de munte, unii sa-si infranga teama pentru inaltimi, sa asculte explicatii despre locuri si lucruri interesante, sa  cunoasca legenda mai sus amintita.
  La Siria au vizitat castelul Bohus, construit la începutul sec.XIX în stil neoclasic, care are 30 de camere, și o terasă cu coloane dorice. 
  În această clădire au fost duse tratativele între generalul Görgey, comandantul suprem al armatei revoluționare maghiare din 1848-1849, și generalul Frolov, împuternicitul țarist în preajma capitulării necondiționate din 1849. 
   În prezent castelul adăpostește muzeul marelui scriitor Ioan Slavici (1848-1925) născut la Siria și o expozitie a compozitorului Emil Montia (1887-1965), născut la Șicula, dar care a trăit în Șiria. 
    A fost o zi nu numai plina de soare, ci si de voie buna, bucurii, realizari si placute amintiri.



















Niciun comentariu: